حافظه مجازی (RAM Drive)
RAM Drive چیست؟
این نوع حافظه، سرعت بسیار بیشتری از HDD [دیسک های ذخیره سازی گردان و متحرک] یا SSD [دیسک های ذخیره سازی ثابت و جامد] دارد اما متاسفانه چیزی نیست که بتوانید با مراجعه به فروشگاه، تهیه اش کرده و آن را در کامپیوتر خود نصب کنید.
رم درایو یک حافظه مجازی است که از RAM سیستم شما بهره می گیرد و آن را در قالب یک فضای ذخیره سازی و درایو جدید در اختیار شما قرار می دهد.
ایده استفاده از «رم درایو» از جایی سرچشمه می گیرد که به طور کلی، حافظه های RAM سرعت نوشتن و خواندن بسیار بالاتری از سایر حافظه های فیزیکی دارند. در نتیجه اگر فایل هایی در آن قرار داده و یا اپلیکیشنی را در آن نصب کنید، با افزایش سرعت چشم گیری رو به رو خواهید شد.
هرچند ایده استفاده از رم درایو برای همه نمی تواند مناسب باشد چرا که این حافظه مجازی، از منابع سیستم شما ساخته شده و انجام اینکار، شاید باعث آن شود که در سایر امور با کاهش سرعت رو به رو گردید چرا که بخشی از حافظه RAM سیستم را به آن اختصاص داده اید. اما اگر کامپیوتر شما از حافظه رم مناسبی بهره می گیرد، می توانید این راهکار را مورد استفاده قرار دهید.
استفاده از رم درایو چه مزیتی دارد؟
۱. سرعت خواندن و نوشتن سریع تر
مزیت اصلی RAM Drive این است که سرعت بالاتری در هنگام خواندن یا نوشتن در قیاس با HDD یا SSD دارد. در حال حاضر حتی سریع ترین نمونه های SSD هم نمی توانند به سرعت یک رم درایو برسند.
اگر مقدار مناسبی رم در اختیار داشته باشید و بتوانید این حافظه مجازی را برای خود ایجاد کنید، قادر هستید بسیاری از امور وقت گیر را با سرعت فوق العاده بالاتری انجام دهید. تصور کنید چندین فایل ZIP با سرعتی بالا استخراج می شوند یا فوتوشاپ و تصاویر چند لایه را با سرعتی بالاتر رندر می کنید.
این در حالیست که به طور کلی، ساختار حافظه RAM به گونه ای است که در حالت کار کردن، حرارت بسیار کمتری ایجاد کرده و از خود ساطع می کند. در این میان خبری از چرخه های نوشتن و خواندن اطلاعات که در حافظه های فیزیکی وجود دارد هم نیست.
۲. امنیت بالاتر
استفاده از رم درایو امنیت بالاتری از حافظه های فیزیکی دارد چرا که پس از خاموش کردن کامپیوتر، حافظه رم به طور کلی پاک می شود.
البته همین موضوع، زمانی که نیروی الکتریسیته با نوسان همراه شده و به شکل ناخواسته کامپیوتر شما را خاموش می کند، یک نکته بسیار منفی است اما اگر اطلاعات حساس خود را در آن قرار ندهید، مشکلی نخواهید داشت و صرفا سرعت بالاتر را تجربه می کنید.
جنبه های منفی رم درایو چه هستند؟
تا اینجای کار احتمالا به نظرتان می رسد که ایده کنار گذاشتن چند گیگابایت از حافظه رم بی استفاده برای ایجاد یک درایو مجازی، جالب است اما پیش از اینکه تصمیم خود را بگیرید، بهتر است نگاهی داشته باشید به مشکلاتی که این نوع حافظه ها ایجاد می کنند.
۱. ظرفیت اندک
کامپیوترهای شخصی معمولا تا ۱۶ گیگابایت حافظه RAM دارند و همین موضوع به شما می گوید که در بهترین حالت، صرفا می توانید از یک حافظه مجازی چند گیگابایتی بهره بگیرید. این در حالیست که اگر رم کامپیوتر شما در حد ۴ گیگابایت باشد، به سختی می توانید یک گیگابایت برای این کار از آن جدا کنید.
به همین علت نمی توان «رم درایو» را جایگزین مناسبی برای SSD دانست. صرفا از این روش استفاده کنید تا برخی امور وقت گیر و سنگین خود را به شکلی سریع تر انجام دهید.
۲. حافظه RAM، فرار است
نکته بسیار مهم در استفاده از این نوع حافظه مجازی، فرار بودن RAM است. به معنای آنکه شما تا زمانی که نیروی الکتریسیته مورد نیازش را فراهم آورید، اطلاعات خود را خواهید داشت و پس از قطع شدن آن، همه محتویاتش نیز پاک می شوند.
در نتیجه «رم درایو» به هیچ عنوان انتخاب مناسبی برای قرار دادن فایل های مهم نیست چرا که با خاموش کردن کامپیوتر، به سادگی آنها را از دست خواهید داد.
البته در این میان یک راهکار نیز اندیشیده شده است. برای مثال نرم افزاری که این درایو مجازی را در اختیار شما قرار می دهد، زمانی که قصد خاموش کردن کامپیوتر را داشته باشید اقدام به کپی کردن محتویات «رم درایو» به حافظه اصلی کامپیوتر کرده و سپس، زمانی که سیستم را روشن می کنید دوباره آنها را از حافظه اصلی به رم درایو انتقال می دهد. این راهکار، تا حدی مشکل فرار بودن حافظه RAM را حل کرده اما سرعت خاموش و روشن شدن سیستم را به شکل قابل توجهی نیز افزایش داده است.
برخی اپلیکیشن ها نظیر Primo Ramdisk یا نسخه Pro از RAMDisk، در مقاطع زمانی مختلف که با سیستم کار نمی کنید این اقدام را انجام می دهند تا سرعت خاموش شدن کامپیوتر افزایش پیدا نکند اما در هر صورت همیشه باید احتمال و خطر قطع ناگهانی جریان برق را در نظر داشت.
منبع : MakeUseOf
گردآوری : حسین فرج زاده